Search
Close this search box.

Notícies

II OLIMPIADA DE FILOSOFIA

Aquest dissabte 21 de febrer de 2015, un grup d’alumnes de l’INS El Calamot ha competit a les II Olimpíades de Filosofia de Catalunya que organitza el Centre de Recursos per a l’Ensenyament, Aprenentatge i Innovació de la Filosofia (CREAIF) al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
Han participat 40 centres de tot Catalunya, i el nostre institut ha aportat dues competidores: la Laia Balagué i la Sandra Mouat, de 2n de Batxillerat B i A, respectivament.

 

El tema de la dissertació que havien de construir tenia com a títol genèric ‘Què ens fa ser humans?’, i a partir del sorteig d’una subpregunta d’entre 7 possibles com: ‘L’educació va en contra de la cultura?, L’ésser humà està adreçat de forma natural cap al bé i cap el mal?, La identitat sexual i les diferències de gènere, són naturals o culturals?…’, havien d’orientar durant 1 hora i 30 minuts, i en un màxim de 4 fulls, la seva reflexió personal. Aquesta subpregunta va acabar essent ‘La tècnica ens humanitza o ens deshumanitza?’, qüestió que enllaçava amb la pregunta genèrica de l’Olimpíada, i que plantejava la discussió sobre si un aspecte tan humà com és la creació d’útils i eines per transformar el nostre món, havia acabat esdevenint la creació d’un món absolutament artificial i, per tant, inhumà, deshumanitzat i/o impostat. Tant la Laia com la Sandra van fer una reflexió interessant, aprofundint en aspectes de tipus biològic (es pot superar la informació de l’DNA?), de tipus antropològic (ha superat l’homo ‘faber’ a l’homo ‘sapiens’?), de tipus ètic (és correcte utilitzar la tecnologia per superar llindars naturals com la mort?), de tipus matemàtic (disposem d’una eina matemàtica que ens permetrà aconseguir veritats absolutes?), de tipus científic (hem de tenir por a la intel·ligència artificial?)…

 

La Sandra i la Laia formen part d’un grup de pensament que està endegat aquest any a l’institut, i del qual també hi formen part el Jan Buesa, la Yaiza Cañete, el Miguel Moreno i el Toni Valdés, també alumnes de 2n de Batxillerat. A l’acabar l’Olimpíada es va realitzar una taula rodona que tenia com a nucli de la reflexió la mateixa pregunta que els nostres alumnes però des d’àmbits molt diferenciats:la Judith Carrera (política encarregada de comunicació del CCCB), la Marta García-Martos (física que treballa a l’Institut de Ciències Fotòniques, i la Laura López Granell (poetessa). La taula rodona va ser absolutament fantàstica.

 

Finalment van donar els dos premis a alumnes del centre Montessori Palau de Girona, i de l’Institut Infanta Isabel d’Aragó de Barcelona. Però tots vam estar molt contents de participar-hi. D’aquesta experiència en farem una sorpresa a final de curs que ja us comunicarem.